Stacks Image 237252

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Helsingborgs kommun
Ättekullakyrkan Helsingborg

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Ättekullakyrkan Helsingborg

Ättekulla är det fornlämningstätaste området i Helsingborgs kommuns, och namnet kommer också från ett gravfält med ”ättekullar” från bronsåldern.

Församlingen hade till en början sin verksamhet i hyrda lokaler. En egen församlingsgård byggdes i mitten av 1980-talet med aktivitetsrum, samlingslokaler och arbetsrum, ritade av Arkitektlaget i Helsingborg.

1999 invigde man samlingssalen till kyrkorum som inreddes med nya inventarier. Samlingssalen kan avdelas i två delar med en vikvägg. Ena halvan är kyrka och andra halvan är möblerad för kaffesammankomster. Innertaket i salen försågs med gipsskivor för att förbättra akustiken, och en påbyggnad gjordes av en av väggarna i kyrkorummet.

Ett klocktorn byggdes också på nocken, men 2009 flyttades en fristående klockstapel från den nerlagda Stenbockskyrkan till Ättekullakyrkan. Klockorna i klockstapeln är båda gjutna av M&E Ohlssons klockgjuteri i Ystad.
Storklockan kommer från Stenbockskyrkan och göts 1953. Lillklockan kommer från Ringstorpskyrkan och göts 1968.
Klockan på taket togs bort 2012 och taket byttes från betongpannor till röd plåt.

Altaret från 1999 är av furu, och altartavlan är en akvarell målad samma år av Berit Pålsson som bor i området. Bilden visar äng, hav, strand, himmel och en träddunge.

Dopskålen är en saltglaserad keramikskål från Wallåkra stenkärlsfabrik, som även gjort altarljusstakar och altarvas.

Orgeln är tillverkad av Starup & Søn Orgelbyggare i Köpenhamn.

I kyrkan finns också en gipsrelief av Åke Jönsson föreställande Maria med barn. Originalet hänger i Allhelgonakyrkan.
Stacks Image 237281