Stacks Image 267064

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Simrishamns kommun
Sankt Nicolai kyrka Simrishamn

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Sankt Nicolai kyrka Simrishamn

Vi vet inte när Sankt Nikolai kyrka i Simrishamn ursprungligen byggdes, men den äldsta delen är det nuvarande koret som vid uppförandet bara var ett fiskarkapell, förmodligen uppfört före år 1161, då det finns omnämnt i skrift.
Enligt ett kungligt privilegiebrev hörde kapellet då till premonstratenserklostret i det som i dag heter Östra Tommarp.

Till byggnaden fogades senare i början av 1200-talet ett långhus som för den tiden var ovanligt stort, inom murarna ungefär 18 meter långt och 13 meter brett.
Tornet som uppfördes omkring år 1500 saknade ursprungligen förbindelse med långhuset.

Till höger om dörren till den ursprungliga kyrkan, som idag är koret, finns resterna av en vigvattenskål.

På 1800-talet och ända fram till 1950-talet var kyrkan fasad täckt med cementputs, men fick sitt nuvarande yttre utseende då man tog bort putsen. Det var tack vare konstnären Carl Milles som putsen försvann. Han gillade inte putsen och lovade att kommunen fick köpa en skulptur billigt om betongen knackades bort. Nu finns dock två skulpturer av Carl Milles utanför kyrkan.
1953 placerade den första skulpturen ”Systrarna” utanför kyrkan. Den andra statyn skapad av Carl Milles ”Ängel Med Trumpet” kom på plats 1978, och bekostades av bland annat Lions.

1964 genomf
ördes en restaurering då muren mellan torn och långhus bröts igenom. Tornrummen inreddes för sakristia i nedre våningen och ett mindre kyrkmuseum i första våningen. Då kom också den nuvarande orgeln på plats.

Under 1990-talet önskade församlingen bygga till en sakristia på kyrkans norra sida. Länsstyrelsens avslog tillst
åndsansökan, som dock överklagades av församlingen, vilket ledde till att ärendet togs upp i Länsrätten som fastställde Länsstyrelsens beslut.

Invändigt förändrades kyrkan i och med reformationen på 1500-talet. Då revs i stort sett kyrkans hela medeltida inredning ut och ny anskaffades, altaruppsatsen i början av 1600-talet och kort därefter fick kyrkan predikstol och bänkinredning. Den nuvarande bänkinredningen är dock från en restaurering i slutet av 1870-talet.

Altaruppsatsen har som centralmotiv en reliefframställning av Nattvarden, flankerad av evangelisterna Matteus och Marcus. Uppsatsen tillverkades på 1610-talet, men det nuvarande utseendet är från 1728 då uppsatsen byggdes om av bildhuggaren Matthias Stenberg från Ystad. Då tillkom friskulpturerna av evangelisterna, lammet med omgivande putti, krucifixet och Nattvardsscenen.

Predikstolen är utförd 1626 i renässansstil, och är troligen utförd av bildhuggaren Claus Clausen Billedsnider, och donerades till kyrkan av Anders Masten som bland annat en tid var borgmästare i Simrishamn.
Predikstolen visar med sin rika dekor framställningar av de fyra evangelisterna. På den femte sidan visas Christian IV:s monogram.
Underredet till predikstolen utgörs av en skulptur från 1720-talet föreställande Moses med lagtavlorna.
Predikstolen nås via en dörr i koret.

Dopfunten i kalksten är ett gotländsk arbete från tidigt 1200-tal. På locket avbildas Johannes som döper Jesus.
På dopfatet av mässing avbildas bebådelsen. Här finns också bland annat ingraverat två vapensköldar samt årtalet 1596.

På väggen bakom dopfunten finns en rikligt dekorerad gravsten inmurad i väggen.

Här hänger en sentida kopia av ett medeltida triumfkrucifix.

Bakom altaruppsatsen finns en målning från 1664 som avbildar en prästman. På baksidan av ramen finns en text som berättar att prästen hette Oligerus Magni Arreschovius, och att det var dennes sonsons-sonsons-sonsons-dotter Marta och hennes make Hugo Pihl som 1971 lät renovera och omrama porträttet.

I början av 1700-talet lät rika köpmän smycka kyrkan med bastanta träfigurer, vackra gravhällar och skimrande ljuskronor. På långhusets västra mittpelare hänger ett mäktigt epitafium från 1709 över rådmannen Petter Pettersson Mörk och dennes familj.

I kyrkan fick flera votivskepp.

Sankt Nicolai kyrka har mekanisk orgel med 19 stämmor, fördelade på två manualer och pedal, byggd 1964 av Olof Hammarberg, Göteborg. Läktarbarriären som är från 1700-talets senare del är försedda med grisaille-målningar av Kristus, apostlar och helgon.
Stacks Image 267091