Stacks Image 272695

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Tomelilla kommun
Smedstorps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Smedstorps kyrka

Smedstorps kyrka byggdes 1867, på samma plats där det tidigare låg en medeltida föregångare.

Kyrkan ligger i nära anslutning till slottet och det är högst troligt att den första kyrkan en gång byggdes för att fungera som slottskyrka, då till föregångaren till det slott som sedan uppfördes under andra halvan av 1500-talet.   

I slutet av 1500-talet var riksbyggmästare Hans van Steenwinckel den äldre, som var kung Fredrik II:s arkitekt, anlitad för att uppföra och dekorera slottet men också kyrkan. Steenwinckel som hade bosatt sig i Halmstad, byggde också bland annat Tycho Brahes observatoriet Uranienborg på ön Ven, Varbergs fästning, Halmstads slott och Sankt Nicolai kyrka i Halmstad, där han själv ligger begravd. Flera av hans verk i den gamla medeltida kyrkan har först över till den nuvarande.
Bland annat ett begravningsmonument utfört i vit marmor och svart kalksten, som är ett av den nordiska renässanskonstens märkligaste skulpturverk.

Det är över den danske riksamiralen och riksrådet Anders Bing och dennes hustru Anne Pedersdatter Galt, som båda syns knäböjande ovanför sarkofagen.
Kring paret Bing finns en bård av änglaansikten, men endast två av dessa är original i marmor. De övriga av gips är rekonstruktioner som tillkommit efter att originalen stulits då de ansågs ha undergörande verkan.

Anders Kjeldsson Bing var den siste företrädaren av ätten Bing som ägde Smedstorps slott, där han bland annat hade kung Jakob IV av Skottland som gäst, och som senare blev Jakob I av England. På monumentet kan man läsa en dikt som han förärats av kungen. Jakob IV av Skottland var tillsammans med sin danskfödda drottning Anne gäster hos Anders Bing när denne avled och de deltog därefter i begravningen.

Hans van Steenwinckel den äldre har förmodligen också utfört den porträttbyst av marmor som finns över södra ingången till kyrkan, och som tros föreställa Anders Kjeldsen Bing. Bing är naturtroget utförd som en åldrad man med hängande öga och sned mun vilket ska ha orsakats av en hjärnblödning.

Om den gamla föregångaren till dagens kyrka, en kyrkan som sannolikt byggdes på 1100 - eller 1200-talet vet vi inte mycket. Men enligt sägen hade kyrkan en kyrkogrim, en sorts husoffer som hade till uppgift att vakta kyrkan.
Här var kyrkogrimen en liten pojke som enligt sägnen begravdes levande i kyrkogrunden.

1867 revs den gamla kyrkan och en ny kyrka byggdes på samma plats efter ritningar av arkitekten vid Överintendentsämbetet Johan Fredrik Åbom. Sten från den medeltida kyrkan återanvändes i den nya byggnaden och gravvalven med kistrum bevarades under den nya kyrkans golv.

Under 1400-talet senare del fick kyrkan ett altarskåp av ek, och tre figurer från detta skåp finns bevarade på Lunds universitets historiska museum.

Detta skåp ersattes senare i slutet av 1500-talet av en altaruppsats som tillverkade av Daniel Tommisens verkstad i Malmö. Delar av denna altaruppsats ingår i den nuvarande, som alltså är hopsatt av delar från olika tidsepoker.

Vid sidan om altartavlan med motivet Korsfästelsen finns målningar av Petrus och Paulus. Överstycket består av en målning av uppståndelsen och längst upp ett krön i form av agnus dei, korslammet.

Ursprungligen bör altaruppsatsen ha haft en liknande stil i renässansstil som predikstolen, som liksom altaruppsatsen skänktes till kyrkan av Anne Bing på Smedstorp. Också den kan vara tillverkad vid Daniel Tommisens verkstad i Malmö.

En ganska omfattande restaurering av kyrkan ägde rum i slutet av 1960-talet, och bland annat togs då den ursprungliga färgen på predikstolen fram. Texten på predikstolen betyder fritt översatt "Herrens ord varar i evighet". 

Ett fotografi i kyrkan visar hur kyrkan såg ut innan restaureringen.

Kyrkans dopfunt av sandsten tillhör en grupp medeltida dopfuntar tillskrivna Blentarpsgruppen som man tror var verksamma under senare hälften av 1100-talet. Foten kan ha tillkommit senare.

Flera kistplåtar eller minnestavlor hänger inne i kyrkan.
Dessa har troligen tidigare hängt inne i gravkapellet eller varit fästade på kistor i gravvalven.

Kyrkans nuvarande orgel tillverkades 1964 av Einar Ströwik för Sölvesborgs kyrka. Orgelfasaden ritade urpsrungligen av Theodor Våhlin, förmodligen för en orgel som byggdes 1923 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund.

I tornet hänger två klockor. Den äldsta gjöts om 1688 och den andra klockan gjöts 1923.
Stacks Image 272722