Stacks Image 287024

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Sjöbo kommun
Lövestads kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Lövestads kyrka

På platsen där Lövestad kyrka ligger har det funnits kyrka sedan tidig medeltid. Lövestad nuvarande kyrka stod färdig 1856, ritad av professorn och domkyrkoarkitekten Carl Georg Brunius från Lund nio år tidigare.

Det var församlingens dåvarande kyrkoherde N J Quiding var drivande i arbetet med den nya kyrkan.
Den förste byggmästare i projektet hette M Cederholm, men när han dog övertogs arbetet av gesällen Björklund. Så småningom blev man tvungen att anlita ytterligare en entreprenör, byggmästare Malmgren från Sölvesborg, och under dennes ledning kunde kyrkobygget slutföras.

I det 23 meter höga tornet hänger flera klockor. Den äldsta kyrkklockan är från 1461. Lillklockan är helgad åt Rex Gloriæ. Storklockan är gjuten 1709 av klockgjutare Magnus Kiellström.

Speciellt för Lövestads kyrka är det platta innertaket utformat som ett kassettak.

Som altarprydnad finns Thorvaldsens flitigt kopierade Kristus-staty, som i original står i Köpenhamns domkyrka.

Dopfunten i sandsten är från 1938. Själva dopskålen kan dateras till senare delen av 1500-talet och är troligen gjord i Nürnberg. Den skänktes till Lövestad kyrka 1613.

Kyrkans orgel är byggd 1959-60 av Wilhelm Hemmersam i Köpenhamn. Man återanvände en del stämmor från den tidigare orgeln som tillverkades av Mårtenssons orgelfabrik.

Den äldsta av kyrkans ljuskronor skänktes till kyrkan 1727 av den dåvarande kyrkoherden Christopher Brock och hans hustru Anna Giertsdotter Uppendick. Anna var dotter till Gert Uppendick som var kyrkoherde i slutet av 1600-talet. Hon gifte sig först med faderns efterträdare Johan Ihre och sedan med Christopher Brock. Kronan är gjord av Skultuna Messingsfabrik.

Nattvardskalken är tillverkad av guldsmeden Jörgen Hansen i Åhus 1606. På den åttakantiga foten kan man bland annat se den danska adelsätten Moormans vapen. Släkten Moorman bodde på Lövestad kungsgård.
Stacks Image 287051