Stacks Image 247172

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Perstorps kommun
Perstorps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Perstorps kyrka

När Perstorps kyrka uppfördes i romansk stil under senare delen av 1100-talet, var det av munkar från Herrevads kloster och med tegel därifrån.
Med tiden utvecklades byggtekniken, och under den senare delen av medeltiden ersattes det ursprungligen plana innertaket med korsvalv. Då byggdes också ett vapenhus framför den södra ingången. Den solida järnbeslagna dörren från 1400-talet till den södra portalen sitter på sin ursprungliga plats. Den såldes i slutet av förrförra seklet och hamnade sedan på Malmö museum, och var då bland annat utställd på Baltiska utställningen 1914. I mitten av 1960-talet kom den tillbaka till Perstorps kyrka.

Den södra ingången kompletterade den norra porten som var kvinnornas ingång. Över denna port fanns en läktare dit en del församlingsbor var hänvisade vid gudstjänsterna.
Långhuset som avslutades med en absid i öster var försett med gluggliknande fönster, liknande det man fortfarande ser resterna av intill huvudingången.

Liksom den järnbeslagna dörren har också bilden i ek av den korsfäste från det medeltida triumfkrucifixet sedan 1915 förvarats på Malmö museum, men finns sedan 1983 placerad ovanför kyrkans huvudingång.

Mariaskulpturen i ek från omkring år 1250 återfanns vid förra seklets början tillsammans med krucifixet bland en del bråte i klockstapeln och finns sedan dess på Malmö museum. En exakt kopia skars 1967 av bildhuggaren Bertil Nyström från Slite på Gotland. 1989 blev bilden färgsatt av konstnären Mårten Hultenberg från Flädie och skulpturen fick då sin placering i en nisch intill den medeltida dopfunten.

Ovanför dopfunten som är daterad till 1200-talet hänger en rikt utsirad sexkantig baldakin från 1700-talet, sannolikt snidad av Johan Ullberg.

Altartavlan som man tror har tillkommit redan på 1500-talet, visar nertill Jesu dop och hur Jesus instiftar den Heliga nattvarden. De övre bilderna föreställer Elie himmelsfärd och Kristi återkomst till den yttersta domen.

Predikstolen, som omnämns 1623, förnyades 1741 av bildhuggaren Niklas Ekenkrantz från Kristianstad, som också smyckat predikstolen i Oderljunga kyrka. På den femsidiga baldakinen ser vi bland annat kung Fredrik I:s monogram.

Den första kyrkorgeln tillkom 1902 och fungerade fram till 1952 då den nuvarande danska Krohn-orgeln tillverkad av Fredriksborgs Orgelbyggeri i Hilleröd, installerades. Vid renoveringen 1963 byggdes orgeln ut med ett ryggpositiv.

I ett av korfönstren förvaras i dag en restaurerad vinflaska i glas, tillverkad vid Skånska Glasbruket i Perstorp och skänkt till kyrkan 1754.

En mässhake från 1704 i siden prydd med ett kors och aposteln Johannes, sägs vara broderad av Helena Larsdotter i Eksjö, och är skänkt till kyrkan av Christina Gemzea och Måns Ståhl, som var glasbrukets första inspektor.

Här finns också en värja som sägs ha tillhört predikant Nibelius.

På kyrkogården står den gamla klockstapeln som restes i början av 1500-talet och som är en av få bevarade klockstaplar i Skåne.
Stapeln som renoverades i början av 2000-talet har tidvis även använts för andra ändamål än klockringning. När kyrkan hade eldstad, fungerade den som vedbod och förråd. Den har brukats som likrum, och till och med som obduktionslokal.
I klockstapeln hänger en kyrkklocka, omgjuten 1715 av Lars Wetterholtz och bland annat försedd med Karl XII:s monogram.
Stacks Image 247199