Stacks Image 259998

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Lomma kommun
Flädie kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Flädie kyrka

Det berättas att Flädie kyrka liksom byn förr låg närmare havet, men att man på grund av sjöröveri tvingats flytta längre inåt land. Kanske det var så att den allra första kyrkan i Flädie by uppfördes någon gång på 1000-talet och låg på den plats där nuvarande Bergakyrkan ligger. Om detta vet vi inget med säkerhet, men i så fall skulle den kyrka som byggde i mitten av 1100- talet i nuvarande Flädie varit den andra kyrkan på orten.
Denna kyrka revs 1886 för att på samma plats ge rum för den kyrka vi ser idag. Föregångare till dagens kyrka finns avbildad på en tavla som hänger i kyrkan.

Det var långa diskussioner innan man beslutet att riva den gamla kyrkan. Ett förslag var att bygga en stor kyrka gemensamt för både Fjelie och Flädie by. Församlingsborna förkastade dock förslaget och till slut enades man om att istället bygga en ny egen kyrka på samma plats. Kyrkan vars arkitekt var ingenjören August Waldemar Lundberg som då var teknisk direktör för cementfabriken i närliggande Lomma, kunde invigas den fjärde bönsöndagen, den 14 oktober 1888 av kontraktsprosten Gustav Strömer.
Kyrkan har senare genomgått flera restaureringar.

I vapenhuset står den defekta gamla kyrkklockan från 1600-talet. En exakt fungerande kopia av denna finns idag i klockstapeln till Bergakyrkan i Bjärred.

Altaruppsatsen är från kyrkans nybyggnad 1888, och är utförd i nygotik i ekådringsmålat trä, utformad som ett grekiskt kors med evangelistsymboler.

Predikstolen med baldakin är liksom altaret tillverkad för den nya kyrkan. Men de fyra evangelisterna i skuren ek runt predikstolen fanns troligen tidigare på en äldre predikstol i den gamla kyrkan.

Dopfunten i sandsten kommer också från den gamla medeltida kyrkan, men dopfatet av mässing var en gåva från Flädie församling 1938.

Ljusbäraren i borstat smide har tillverkats av Galleri Selle i Bjärredoch kom på plats lågön till Allhelgonahelgen 1997.

I mittgången hänger tre större ljuskronor som alla är gåvor från olika församlingsbor. Den mindre sexarmade ljuskrona som hänger framme vid altaret är från 16 eller 1700-talet.

Över södra ingången finns den gamla kyrkans altartavla från 1768, en oljemålning med motivet Kristus på korset.

Kyrkan har ett processionskors föreställande den segrande Kristus, tillverkats av konstnären Lorenz Hartman från Byske i Västerbotten

Orgelfasaden är utförd efter ritning av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. Orgelverket är byggt 1959 av Hammarberg i Göteborg men två av de sexton stämmorna kommer från kyrkan äldsta orgeln som byggdes 1888 av orgelbyggare Salomon Molander, också han i Göteborg.

I västra vapenhuset står en gravsten med en speciell text. Tidigare hade stenen stått undangömd i ett garage under många år tills den "återupptäcktes" år 2010, och man valde då att flytta in den in i vapenhuset eftersom stenen som är av sandsten skulle vittrats sönder om den åter placerades på sin ursprungliga plats ute på kyrkogården. På stenen kan vi läsa om rusthållaren Lars Andersson som mördades i sin säng sommaren 1844. Motivet till mordet och vem som var mördaren blev aldrig uppklarat.
Stacks Image 260029