Stacks Image 286952

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Hässleholms kommun
Ljungdalakyrkan Hässleholm

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Ljungdalakyrkan Hässleholm

När Lungdalakyrkan invigdes den 7 september 1980 av biskop Per-Olof Ahrén hade bygget av den nya kyrkan kostat 2,8 miljoner kronor. Beslutet om att kyrkan skulle byggas togs av kyrkofullmäktige våren två år tidigare, och kyrkan med församlingslokaler ritades sedan av arkitekt Torsten Thuresson, som förutom Hässleholms stadshus även bland annat ritat Båtskärsnäs kyrka i Kalix i Norrbotten.

De olika rummen i kyrkan har olika namn. Själva kyrksalen heter Maria, och all inredning i kyrkorummet är flyttbar.

Altartavlan och processionskorset är skapade av konstnären Stig Carlsson från Nyhamnsläge. Stig Carlsson som under nästan 20 år jobbade som formgivare och chefsdesigner på IFÖ i Bromölla, har även bland annat skapat altartavlor till ett antal kyrkor i bland annat Skåne och Blekinge.
Stig Carlsson var en av de konstnärer som har flest konstverk i offentlig miljö. Över 150 stycken. Hans keramiska plattor från 60-talet finns i många lokaler som tillhör kommuner och landsting. Hans offentliga verk finns också att se i Danmark, Norge och Tyskland.

Kyrkliga textilier är utformade av Inger Björklund och Inga-Britt Jeppsson.

Längst ned i högra hörnet av gudstjänstrummet finns "Barnens matta" som har sin utgångspunkt i Markusevangeliets 10 kapitel 13 vers:"Låt barnen komma till mig”.

Orgeln är byggd 1984 av Anders Mårtenssons Orgelfabrik i Lund, och har 11 stämmor, 2 manualer och pedal.
Stacks Image 286979