Stacks Image 321344

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Örkelljunga kommun
Åsljunga småkyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Åsljunga småkyrka

Mellan 1945 och 2000 byggdes omkring 700 nya kyrkor i Sverige. De flesta av dessa var småkyrkor som uppfördes i nya stadsdelar i de växande städerna. Det fanns ett engagemang från lekmän och präster att i närmiljön bygga vardagskyrkor som också innehöll barn- och ungdomslokaler. Åsljunga kyrka är ovanlig genom att en kyrka byggdes i en liten by, inte i en växande stad.

Det som idag är Åsljunga småkyrka uppfördes 1914 som skola och var i bruk fram till 1959 då den ersattes med en ny skolbyggnad. Det var i början av 1960-talet som man lät man bygga om gamla skolbyggnaden till en småkyrka, som invigdes 1962 av biskop Martin Lindström. Kyrkan ligger inte i traditionell riktning med altaret i öster utan i sydväst.

När man började planeras en om och tillbyggnad av kyrkan i slutet av 1970-talet gick uppdraget att stå för ritningarna till arkitekt Ingvar Eknor från Örkelljunga, och den 26 oktober 1980 återinvigdes kyrkan av biskop Per-Olov Ahrén.

Den fristående klockstapeln tillkom också 1962. Klockan är gjuten 1962 av Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Korset på toppen av stapeln kröns av en kyrktupp som är tillverkad av smedmästare Knut Frick i Åsljunga.

Kyrkorummet för tankarna till en fjällkyrka. Kyrkorummets bärande takkonstruktion består av handbarkade rundtimmerstockar av gran. På väggarna finns stockpanel av furu.

Altare liksom altarring, predikstol och dopfunt samt bänkgavlar är snidade i trä av Åsljungasnickarna Gert och ”Pelle” Lind efter ritningar av Ingvar Eknor från Örkelljunga.
Smidesdetaljerna på inredningen är tillverkade av Åsljungasmeden Erik Snygg.

Altarvävnaden är komponerad av textkonstnär Kerstin Persson och vävd av textilateljé tre Bäckar i Varnhem i Västra Götaland. Färgerna är främst gult, rött och grönt. I centrum är uppståndelsekorset omgivet av motiv från trakten som klinten, skogen, ljungen och vattnet.

Mattan i koret är vävd av Hillevi Kjellhard-Nilsson.

Dopskålen av keramik med en duva i kanten är tillverkad av konstnären Stig Carlsson från Nyhamnsläge. Stig Carlsson som under nästan 20 år jobbade som formgivare och chefsdesigner på IFÖ i Bromölla, har förutom konstverk till kyrkor även bland annat skapat offentliga verk som finns att se i Danmark, Norge och Tyskland.

Ett processionskors i smide tillverkades av Erik Snygg till kyrkans återinvigning 1980. Korset var i bruk fram till år 2000 då det ersattes av ett processionskors av trä snidat av Eva Spångberg från Gamla Hjälseryd utanför Vetlanda i Småland.

Kyrkans orgel från 1986 är byggd av Magnussons orgelbyggeri i Mölndal.
Stacks Image 321375