Stacks Image 241291

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Ronneby kommun
Edestads kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Edestads kyrka

Edestads kyrka uppfördes på 1200-talet invid en offerkälla med undergörande vatten. Men kanske fanns det tidigare redan på 1100-talet ett träkapell eller en stavkyrka på samma plats. Ett krucifix i trä och en gravsten från denna tid antyder detta.

Offerkällan som ansågs ha magiska krafter särskilt vid midsommartid, var i bruk redan under hednisk tid, och genom att helga källan kunde kyrkan under medeltiden skaffa sig rikliga inkomster från offergåvor.
Källan är ännu i dag synlig på kyrkans norra sida - och var under medeltiden en av sydskandinavens stora vallfartsorter.

Ett dyrbara altarskåp, sidoaltare och krucifix som tillhört kyrkan är sådana gåvor, liksom en stor mängd träskulpturer, varav fragment finns bevarade hos Blekinge museum. Bland annat finns en bild av Danmarks skyddshelgon Knut den helige bevarad. I kyrkan har tidigare även funnits en bild av den norske helgonkungen Olav Den Helige.

Kyrkan hade under medeltiden ett triumfkrucifix som kallades kornguden, och som fördes i procession kring åkrarna för att främja årsväxten. Även denna förvaras nu på Blekinge museum, och det är alltså inte detta krucifix som i dag hänger i triumfbågen.

Bänkarna liksom predikstolen är daterad till 1600-talet. Och överst på baldakinen finns en framställning av yttersta domen.

Korets platta trätak är dekorerat med målningar, utförda 1730 av målaren Johannes Lundberg, ett arbete för vilket han fick 60 daler silvermynt.

Altaruppsatsen har en målning som sattes upp 1763 skapad av I Limnell.

1875 byggde Andreas Åbergh i Hjortsberga med hjälp av sin systerson Gotthilf Magnus Liljeberg, en orgel till kyrkan. Läktaren byggdes redan år 1700-talet, men orgeln flyttades upp dit från sin första plats 1872, efter att det stått på som det ansågs ”olämplig plats vid uppgången till koret”.
Orgeln som hade 8 stämmor omändrades 1933 av Mårtenssons orgelfabrik AB i Lund. Den nuvarande orgeln är byggd 1950 av Frederiksborgs orgelbyggeri, Hilleröd, Danmark.

Strax söder om kyrkan finns Blekinges, och kanske till och med en av landets äldsta klockstaplar, även om man inte vet exakt när den är uppförd, men förmodligen under 1500-talet. Kanske har den haft flera föregångare. Det finns flera liknande klockstaplar i trakten som är byggde med stapeln i Edestad som förebild.
I stapeln hänger två klockor. Den större bär årtalet 1688 och den mindre 1813. Klockorna är dock sannolikt omgjutningar av äldre klockor.
Stacks Image 241322