Stacks Image 271805

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Karlskrona kommun
Sillhövda kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Sillhövda kyrka

Den andra söndagen i advent 1945 invigdes Sillhövda kyrka av biskop Edvard Rodhe. Den förra kyrkan på platsen hade brunnit ner sex år tidigare.

Sillhövda kyrka är en av de få som byggts i Blekinge efter reformationen där ritningarna inte är upprättade av Överintendentsämbetet i Stockholm, eller Byggnadsstyrelsen som det senare hette.
Redan ett år efter branden hade arkitekt Herbert Kockum utfört ritningar till den nya kyrkan, men på grund av andra världskriget som rasade utanför landets gränser dröjde det till 1944 innan bygget kunde påbörjas.

Den tidigare kyrkan byggdes som kapell 1766, efter att en ännu tidigare kyrka bränts ner av Svenskarna. När sedan Sillhövda blev en egen församling i slutet av 1860-talet kom kapellet att bli kyrka. Man hade i samband med att församlingen bildades planer på att riva kyrkan och bygga en ny. Men man kunde inte komma överens om placeringen. 1939 tog man upp frågan igen och planerade att skänka kyrkan till Blekinge Museum och Hembygdsföreningen, men fick avslag av Kunglig Majestät.
Den 19 maj 1940 löstes frågan på ett dramatiskt sätt då det började brinna i kyrkan spåntak och träkyrkan brann ner till grunden.

I kyrkan finns ett medeltida altarskåp från omkring år 1480, som är Blekinges äldsta altarskåp, och som köptes in från Torhamns kyrka på 1770-talet. Altarskåpet som är ett sydskandivaiskt arbete har varit i förvar hos Blekinge Läns Museum och klarade sig därför vid branden.
I mitten finns en framställning av Jungfru Marias himmelska kröning. På sidorna om henne sitter Gud fader och Kristus. De båda större figurerna är Sankt Laurentius till höger och ett riddarhelgon, möjligen Sankt Magnus. Torshamns kyrka varifrån ju skåpet ursprungligen kommer var helgad åt denne.
På flyglarna, som verkar vara något yngre, och som kan vara tillverkade av någon från Bernt Notkes skola finns tolv apostlar.

Predikstolen är av ek och har skulpterade figurer som symboliserar Gudsuppenbarelsen genom tiderna.

Dopfunten är ett modernt verk som kom på plats i samband med invigningen av kyrkan 1945, men dopfatet av mässing skänktes till den gamla kyrkan år 1768.

Golvuret i rokoko har ett verk som är tillverkad under andra halvan av 1700-talet av urmakaren Josua Lannér i Karlskrona.

På den norra väggen närmast koret finns en tavla föreställande Madonna och barnet. Den är utförd på 1600-talet av den italienske konstnären Giovanni Battista Salvi.

På kyrkogården finns den gamla klockstapeln, som klarade sig vid kyrkbranden, men som i mitten av 1950-talet flyttades till sin nuvarande plats.
Stacks Image 271830