Stacks Image 247475

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Tomelilla kommun
Onslunda kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Onslunda kyrka

När biskop Wilhelm Faxe i september 1838 gjorde visitation i Onslunda gamla kyrka anmärkte han på att kyrkan var liten, mörk och fuktig. Han ansåg också att i synnerhet dess inre befanns sig ”i den uslaste författning”. Tornet var svagt och lutade. I kyrkan var golvet ojämnt och nedsjunket, nästan alla sittplatser var bräckliga och golven var uppruttna.
Den gamla kyrkan var helt enkelt så sliten att det billigaste var att bygga nytt, och vid en sockenstämma sommaren 1844 beslutades att man skulle finansiera en ny kyrka.

Den nya kyrkan ritades av arkitekterna Hof och Pettersson, och byggdes på platsen för den gamla kyrkan.

I början av 1900-talet byttes mycket av den fasta inredningen i form av altare med altarvägg, orgel och orgelläktare samt bänkar ut mot nya ritade av domkyrkoarkitekten i Lund Theodor Wåhlin.

De så kallade Viktoriaplattorna, cementplattorna i mittgången lades in 1915.

Trots att kyrkan byggdes på 1800-talet har den till det yttre drag av en romansk tidigmedeltida kyrka. Och invändigt kan vi bland inventarierna framför allt märka triumfkrucifixet från 1200-talet.

Den gamla dopfunten av sten ersattes i den nya kyrkan med en enkel dopfunt av trä. En avpassad dopskål inköptes.

Den nuvarande dopfunten i sten skänktes 1955 av Onslunda syförening.

1977 skedde ännu en renovering, nu under ledning av arkitekt Torsten Leon Nilsson, och man tog då åter fram dekormåleriet på triumfbågen och i absiden som målats över på 1930-talet. Samtidigt fick altarväggen, altarringen och predikstolen ny färgsättning.

Bårhuset i Onslunda uppfördes 1933, sammolikt efter ritningar av länsarkitekt Nils A Blanck. I mitten av 1970-talet byggdes bårhuset till med personalutrymmen och offentliga toaletter.
Stacks Image 247502