Stacks Image 278771

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Kristianstads kommun
Nymö kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Nymö kyrka

Byggstilen berättar att Nymö kyrka är byggd någon gång mellan åren 1220 och 1260. Långhuset och koret av tegel är tämligen oförändrade, liksom vapenhuset utanför sydingången, som tillkom under senmedeltiden.

Nymö kyrka var förr en känd vallfärds- och offerkyrka. Kyrkan helgades åt det i Norden populära helgonet Sankt Olof.
Till Nymö kom hjälpsökande från när och fjärran och genom offer till den folkkäre norska helgonkonungen hoppades besökarna få bot för sina sjukdomar.

Trots reformationens utrensning av helgonbilder ur kyrkorna och I500-talets förbud mot helgondyrkan och annan "katolsk vidskepelse" levde Sankt Olofkulten länge kvar i Nymö. Före solens uppgång kom varje Trefaldighetssöndag hela skaror till kyrkan för att offra i "kyrkostocken". De sjuklingar som inte själva kunde komma, sände ombud. För att få med sig undergörande kraft från kyrkan skar en bit av en gammal altarduk, som låg på altaret under den rätta duken.

Korsvalven i långhuset och koret är slagna under 1400-talet. Fragment av kalkmålningar skapade av den så kallade Vittskövlegruppen finns kvar. Dessa var länge övermålade men togs åter fram vid en renovering på 1930-talet.
I långhuset kan vi se motiv ur skapelse- och syndafallshistorien. I en av kapporna på norra sidan visas när Gud Fader förenade Adams och Evas händer. Här ser vi också Adam och Eva som fördrivs ut paradiset.

Altaret som är från andra halvan av 1600-talet är byggt av Pehr Hindrikssen i Ystad, som fick 40 daler silvermynt för arbetet. Altartavlan föreställer ”Den heliga nattvardens instiftande”.

Den rikt snidade predikstolen är troligen från 1626. Detta årtal finner vi nämligen på den sexkantiga kronan ovanför predikstolen, där det översatt till svenska också står ”Guds nåd är dyrbarare än rikedomar”. Över dörren finns också en text som betyder ”Böner och tårar är kyrkans vapen”.
Ytterligare latinsk text finns på trappsidan där det står: ”Guds ord är en lykta på vår stig, varmed vi skyddar oss mot fiender.”

Sandstensdopfunten är från senare delen av 1400-talet, och ovanför hänger en rikt snidad, målad och förgylld åttasidig dopfuntsbaldakin, som är ett 1600-talsarbete.

På långhusets norra del finns ett triumfkrucifix av ek från början av 1200-talet.

I mitten av 1800-talet fick kyrkan en orgel med sex stämmor byggd av J M Blomquist. 1907 installerades en ny orgel med sex stämmor byggd av Johannes Magnusson i Göteborg, och 1969 byggdes instrumentet om av A Mårtenssons Orgelfabrik AB, Lund men den gamla orgelfasaden bevaras.
Stacks Image 278798