Stacks Image 293635

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Karlskrona kommun
Kungsmarkskyrkan Karlskrona

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Kungsmarkskyrkan Karlskrona

Kungsmarkskyrkan som invigdes den 2 augusti 1975, ritades av arkitekt Anders Berglund från Värnamo, som bland annat också ritade Näsets kyrka i Göteborg.

Området var under första halvan av 1900-talet rekreationsområde för Karlskronaborna, innan det byggdes bostäder här på 1960-talet. Och det var som stadsdelskyrka Kungsmarkskyrkan uppfördes.

Förutom själva kyrkosalen finns stora ytor för allmänna aktiviteter, delar av dessa har länge utnyttjas som en form av extra uppehållsrum av Sunnadalskolans elever.

Vid sidan om kyrkan finns en klockstapel. Kyrkklockan från M & E Ohlssons klockgjuteri i Ystad är en gåva av Mariebergs Småkyrkostiftelse.

Korset högt uppe på korväggen inne i kyrksalen är skapat av Karlskronakonstnären Alf Jarnestad, och är en gåva av Mariebergs kyrkliga syförening. Alf Jarnestad jobbade under tio år som dekormålare vid Gustavsberg innan han i mitten av 1950-talet knöts till Karlskrona Porslinsfabrik som designer. Han är representerad på flera betydande svenska museer, bland andra Nationalmuseum och Röhsska museet i Göteborg.

Bildvävnaderna på korväggen med motivet "Fåglarna under himmelen” är designade av Karin Jönsson, Lund, som öven designat kormattan.

Golvljusstakarna, med Sten Blomberg som designer, är en gåva.

En ny orgel är byggd av Sune Fondell på Ålems orgelverkstad, invigdes 1993, och ersatte då en orgel som stod i koret, tillverkad av Johannes Künkels orgelverkstad i Lund.
Stacks Image 293662