Stacks Image 255160

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Svedala kommun
Börringe kyrkoruin

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Börringe kyrkoruin

Här vid Börringekloster finns ruinerna efter en kyrka som byggdes i slutet av 1500-talet.

Kyrkan byggdes i samband med att Görvel Fadersdotter Sparre, som då ansågs vara nordens rikaste kvinna i slutet av 1500-talet övertog Börrringekloster gods. Görvel Fadersdotter Sparre uppges ha varit duktig och förståndig, med ambitionen att "lära sig att räkna som en fogde, snickra som en snickare, tänka som en professor, rita hus som en arkitekt och odla som en jordbrukare". Något som hon lär ha lyckats med.
Bland annat ritade hon Torups slott i Skåne och skötte aktivt sina gårdar med hjälp av duktiga förvaltare.

Börringe kyrka byggdes som ersättning för klosterkyrkan, som revs, och var vid denna tid i slutet av 1500-talet en av få landsortskyrkor som byggdes.
I en beskrivning av kyrkan från 1700-talet kallades den Sankt Peders kyrka.

Hon lät också flytta minst en grav från klostret till den nya sockenkyrkan, för i det som tros vara långhuset i kyrkoruinen ligger det en gravsten som berättar att här vilar jungfrun Else Brade, dotter till Herr Axel Brade tillsammans med stoftet av jungfru Anne Timans Datter, tidigare begravda i Börringe klosterkyrka.

Görvel Fadersdotter Sparre avled själv på Börringekloster år 1605, men begravdes då i Lunds domkyrka.

Eftersom kyrkan förföll trots upprepade och kostsamma reparationer under 1600- och 1700-talet bestämde till slut den dåvarande godsherren och riksrådet Joakim Feck-Friis i april 1781 att slå ihop socknarna och bygga en ny kyrka. Den nya socknen skulle heta Gustavs socken efetr Gustav III, och kyrkans som nu är Börringe kyrka byggdes ett par kilometer från Börringekloster. På 1930-talet beslutades att socknen skulle heta Börringe socken.

I mitten av 1970-talet gjordes en arkeologisk undersökning som visade att kyrkan här bland annat bestod av långhus, kor och absid med ett torn i väster. Det fanns även ett vapenhus vid södra långhusvägen.

Det enda som idag finns kvar av kyrkan är den nedre delen av tornet som är cirka 3 meter högt. Och ett träkors är rest där kyrkans altare tros ha varit.