Stacks Image 271717

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Östra Göinge kommun
Sibbhults kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Sibbhults kyrka

Sibbhults träkyrka uppfördes sommaren 1942 efter ritningar av den dåvarande slottsarkitekten vid Strömsholms slott, Knut Nordenskjöld som var bördig från Kristianstad men hade gjort sig känd som skicklig arkitekt baserad i Stockholm. Hans sakrala arkitektur innefattar många kyrkorestaureringar tillsammans med ett 15-tal nybyggda kyrkor.

Under kriget rådde det materialbrist, och i Sibbhults kapell fick man tillfälligt låna in en klocka d
å det var omöjligt att få licens för den metall som behövdes för att gjuta en ny.

Planer på att bygga en kyrka på orten hade funnits sedan 1920-talet då samhället höll på att växa kring de industrier som etablerades under sekelskiftet 1800-1900. Den största industrin på orten var AB Färe Armaturfabrik och dess ägare, Bror Färe, hade ett stort intresse för kyrkobygget. Färe och hans företag skänkte 1941 tomtmarken för den planerade kyrkan, och invid kyrkan finns en byst av Bror Färe.

I januari 1943 invigdes kyrkan av biskop Edvard Rhode.

Den stenmur som omger kyrktomten uppfördes av Nils Svensson från Tågaröd efter Nordenskjölds ritningar.

Även om den lilla träkyrkan är enkel och stilren, är den byggd med den äldre tidens kyrkor som förebild. Därför känns det ändå som att komma in i en traditionell kyrka.
Allt från bänkrader, predikstol, dopfunt till altare har de äldre kyrkornas utsmyckningar som förebilder men i en stramare stil utan överdåd.

AB Färe Armaturfabrik bekostade bland annat kyrkklockan som gjöts av firman M & E Ohlsson i Ystad. Eftersom metall var en bristvara under kriget, göts klockan på licens med löfte om att staten kunde smälta ner den om metallen behövdes för Sveriges försvar.

Och konservator Karl Otto Svensson, bördig från Glimåkra, dekorerade kyrkans interiörer och valde de färger som skulle skapa rummets harmoni.

Blekingekonstnären Gunnar Torhamn har målat altartavlan med motivet ”Jesus bryter brödet inför lärjungarna i Emmaus”.

Orgeln är tillverkad av A Mårtenssons Orgelfabrik AB i Lund och ersatte 1991 ett tidigare instrument av Orgeltjänst i Uppsala som även den var en donation av Bror Färe.

År 2012 anlade församlingen ett lapidarium, alltså en gravstensutställning, där äldre intressanta och kulturhistoriskt värdefulla gravmonument i sten från olika håll i Lunds stift kommer att samlas för framtida förvaring och utställning.
Stacks Image 271742