Stacks Image 300466

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Eslövs kommun
Holmby kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Holmby kyrka

Kyrkan i Holmby hade en föregångare som uppfördes under första delen av 1100-talet, troligtvis av Mårten Stenmästare.
Innan stora delar av den gamla kyrkan revs dokumenterades den av Carl Georg Brunius som beskrev absidens speciella yttre dekor: "sirad utvändigt med en hög bröstning och därpå stå vridna halvkolonner, som i förening med kragstenar uppbära dubbla båggesimser". Detta sätt att dekorera absider var speciell för just Mårten Stenmästare.

Den nuvarande kyrkan med tresidig sakristia i öster uppfördes i början av 1870-talet, och ritades av vice professorn vid Konstakademin Albert Törnqvist. Han lät dock behålla det ursprungliga kyrktornet som stammar från 1200-talet.

Högt uppe på tornets södra sida finns en figur som är huggen i ett stycke ihop med pelaren i bågöppningen. Figuren bär på sin rygg upp fönsteröppningens mittpelare, och påminner om ”Jätten Finn” i Lunds domkyrka. På 1510-talet högg Adam van Düren humoristiska bilder i domkyrkan, och det kan ha varit han som också har gjort figuren på Holmby kyrkas torn.

Altarauppsatsen i huggen sandsten kom till Holmby kyrka i samband med en restaurering i slutet av 1930-talet genom en deposition från domkyrkan i Lund, där den från 1880 hade utgjort högaltaruppsats. Uppsatsen domineras av fem figurer, Jesus och evangelisterna. På överstycket finns fler bibliska figurer och uppsatsen kröns av ett krucifix.
Skulptören, bildhuggaren och professorn vid Konstakademin John Börjeson utförde altaruppsatsens övre parti, medan skulptören A. Mattsson står bakom dess nedre del.

Dopfunten utfördes 1621 av Jacob Kremberg. Det är en träfunt med motiv föreställande bland annat syndafallet och Jesus dop.

Under det stora mässingsfatet fann man för en del år sedan massor med ölflaskor, troligen placerade där för länge sedan av en tidigare kyrkvaktmästare som använde hålet till att hålla pilsnern sval.

Träsnidaren Jacob Kremberg tillskrivs även handdukshängaren vid dopfunten.

Predikstolen i snidad ek tillverkades eventuellt av bildhuggaren Statius Otto omkring 1612. Den femsidiga korgen pryds av fält med snidade bibliska scener i relief som flankeras av skulpturer föreställande Petrus, Paulus och de fyra evangelisterna med respektive attribut. Predikstolen var under en period vitmålad men återfick vid restaureringen 1939 sin ursprungliga polykroma bemålning.
Till predikstolen hör trappräcke och predikstolsdörr som utfördes av bildhuggaren Jacob Kremberg, som var verksam vid samma tid som Statius Otto, det vill säga under tidigt 1600-tal. Räcket och dörren är dock kopior av originalen som idag förvaras på Lunds historiska museum.

Där har också triumfkrucifixet som numera hänger på den norra väggen en tid förvarats, liksom de två snidade träskulpturerna som föreställande Petrus med nyckeln och Paulus med svärdet. Dessa återfördes till kyrkan vid restaureringen 1939. Figurerna ingick i kyrkans altaruppsats från omkring 1612 och hade Statius Otto som upphovsman.

Orgeln tillverkades 1956 av Wilhelm Hemmersam i Köpenhamn och har 17 stämmor fördelade på två manualer och bas.

Det fanns förr många gravstenar i kyrkan, men idag finns endast en medeltida gravsten kvar. I vapenhuset hittar vi stenen över prästen Schmidt von Eisenberg.

Kyrkans storklocka göts 1758 av Andreas Wetterholtz i Malmö, medan lillklockan tillkom 1964.

Intill kyrktornet står en runsten från sen vikingatid, den så kallade Holmbystenen. Stenen upptäcktes i mitten av 1600-talet då den var inmurad i kyrkans sydvästra hörn. I början av 1900-talet togs stenen ut ur muren och restes utanför kyrkan. Förutom ett runband finns en skeppsbild inristad. Inskriptionen som är från första halvan av 1000-talet lyder i omskriving: ”Swen resþi stena þæssi æftiR ÞorgiR, faþur sin”. Vilket översatt till nutidsvenska betyder ”Sven reste dessa stenar efter sin far Tolger.”
Stacks Image 300507