Stacks Image 285422

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Malmö kommun
Glostorps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Glostorps kyrka

Glostorps föregående kyrka var troligtvis uppförd under 1100-talet. Under medeltiden fanns också en kyrka i den närbelägna byn Barstorp söder om Glostorp, där det fanns en helig källa i vilken man offrade pengar vid midsommartid. Pengarna delades sedan ut till de fattiga i socknen.
I dag är Barstorp kyrka och hela Barstorp by helt försvunna, och enligt sägnen ska Glostrop kyrka vara byggd med material från den rivna kyrkan i Barstorp. Kanske var det så att man byggde ut Glostrops kyrka när den andra kyrkan revs.

I mitten av 1800-talet gjorde den stora befolkningsökningen att kyrkan behövde byggas ut. Praxis var att 2/3 av församlingen skulle få plats i kyrkan. Arkitekt William Klein fick därför i uppdrag att rita en utbyggnad av kyrkan. Under byggets gång visade det sig dock att den gamla kyrkans långhusmurar var för svaga. De klarade inte att bära de nya valven och murarna revs därför. Man behöll dock de takstolarna som stämplades upp på stolpar medan nya väggar murades.

Över porten till kyrkan sitter en kalkstenstavla med kung Gustav III:s monogram samt årtalet 1782, det år som tornet byggdes. Tidigare hade klockorna hängt i en klockstapel. Tornet är alltså den enda delen av den gamla kyrkan som återstår.

Det äldsta bevarade inventariet i kyrkan är dopfunten från mitten av 1100-talet tillverkad av den så kallade Oxiemästaren, som uppfört ett flertal kyrkor på söderslätt.
Han arbetade ofta i kritsten, troligtvis importerad från Stevns klint på Själland. Foten till dopfunten är dock från 1950-talet.

Kyrkans stora krucifix som är placerat ovanför dopfunten är från senare hälften av 1400-talet.

Altaruppsatsen i trä är av så kallad additionstyp. Den har alltså flera våningar ställda över varandra. Altaruppsatsen har varit övermålad i flera omgången, men de ursprungliga färgerna togs åter fram i mitten av 1950-talet.
Målade texter meddelar dels att altaruppsatsen är från 1588 och vi får också veta namnet på den dåvarande prästen och kyrkovärdarna.

De båda glasmålningarna i koret skapades av Gunnar Theander och kom på plats i mitten av 1950-talet.

Predikstolen är sannolikt från 1600-talet och visar i olika snidade bildfält de fyra evangelisterna.

Orgeln i södra korsarmen tillverkades 1956 av dansken Theodor Frobenius i Lyngby.

Storklockan i malm är guten i Malmö 1715 av Andreas Wetterholtz. Lillkockan är gjuten 1784 av klockgjutaränkan Maria Wetterholtz.
Stacks Image 285449