Stacks Image 293554

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Malmö kommun
Kirsebergskyrkan Malmö

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Kirsebergskyrkan Malmö

Kyrkan byggdes på 1920-talet som en småkyrka inom Sankt Pauli församling, och invigdes officiellt den 6 januari 1928, men användes redan vid julottan året innan.
Trots att man fick marken i gåva av konsulinnan Anna Sederholm, och bidrag i form av gåvor och donationer, var budgeten för kyrkobygget mycket ansträngd.
Domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin gick bland annat med på att rita kyrkan utan ersättning.
Backaborna bidrog också till viss del själva till kostnaden för kyrkobygget genom att bland annat köpa symboliska tegelstenar för 10 öre styck.

När Kirseberg sedan bildade egen församling 1949, blev kyrkan församlingskyrka. Efter flera olika omorganiseringar ingår Kirsebergskyrkan nu i Malmö pastorat.

Det har skett flera förändringar av kyrkan sedan den först uppfördes. I mitten av 1970-talet byggdes församlingshemmet i direkt anslutning till kyrkan och huset fick den U-form det har nu. 2007 gjordes en omfattande renovering av församlingshemmet som då bland annat utrustades med restaurangkök för att kunna ta emot gäster på minnesstunder, bröllopsmiddagar, dagskonferenser med mera. Det nyrenoverade huset återinvigdes på kyrkans 80-årsdag den 6 januari 2008.

Altarbordet av trä är byggt 1983 efter Stig Carlssons ritningar. Det ursprungliga altaret, som troligen ritades av Theodor Wåhlin, var gjort i mörkt trä med ett kors på framsidan.

Konstnären Stig Carlsson har även skapat korfönstret med gaffelkors framför tre runda ringar, symboler för treenigheten, här tillsammans med en strålande sol. Korfönstret invigdes till Pingst 1980.
Tidigare hängde en stor oljemålning ovanför altaret.

Två glasfönster, ett på vardera sidan i koret, föreställande "Jesu dop" och ”Nattvarden”, har utförts av konstnären Gunnar Torhamn från Blekinge.

Dopfuntens placering följer medeltida tradition där dopfunten stod nära ingången. Inte förrän barnet var döpt och ”rent” fick det komma in i kyrkorummet.
Från taket invid dopfunten hänger ett dopträd, med symboliken att dopet har en koppling till himmelen. Trädet kom på plats 2002 och seden med dopträd är också ny. De första dopträden började dyka upp inom svenska kyrkan strax innan millennieskiftet. Nu finns sådana i mer än hälften av Svenska kyrkans f
örsamlingar.

Predikstolen av ek är liksom bänkinredning från 1928 och sannolikt ritad av kyrkans arkitekt Theodor Wåhlin.

Orgeln, byggd 1974 av Künkels orgelverkstad i Lund, ha en orgelfasad som förmodligen är ritad av Thorsten- Leon Nilsson.

Här finns en minnestavla över de 17 piloter på Skånska flygflottiljen F10 som omkommit under andra världskriget. F10 var förlagd till Bulltofta under andra världskriget och Kirsebergs kyrka fungerade som flottiljens församlingskyrka. I kyrkan finns sedan den 25 september 1945 en minnestavla över de 17 personer från flottiljen som omkom under kriget.
Samtidigt med att minnestavlan installerades 1945 hängdes en modell av J20 i taket som votivflygplan, men detta modellplan är numera nertaget då, enligt kyrkan, "det associerar till krig”.

Storklockan från 1927 och lillklockan från 1950 är gjutna i malm av M&E Ohlssons klockgjuteri i Ystad. På lillklockan kan vi bland annat läsa att den göts för att tjäna Kirsebergs församling efter dess bildande 1947.
Stacks Image 293581