Stacks Image 244689

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Sjöbo kommun
Tolånga kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Tolånga kyrka

Kyrkans äldsta delar stammar troligen från 1100-talet.

Kyrkans valv slogs på 1400-talet, då också tornet uppfördes. På 1850-talet byggdes kyrkan ut med två korsarmar och koret och absiden byggdes om.

När golvet skulle läggas om i Tol
ånga kyrka 1930 påträffades ett antal stenkistor. I kistorna påträffades skelett och skelettdelar av två barn och två vuxna individer. Förutom de påträffade stenkistegravarna fann man ett antal skelett under golvet i den västliga delen av långskeppet.

2014 återinvigdes kyrkan efter att man bytt ut uppvärmningen med oljepanna mot jordvärme

Sedan gammalt har det hävdats att det en gång i tiden funnits kalkmålningar i Tolånga kyrka, något som bekräftades under ett nyligen avslutat ombyggnadsarbete då man upptäckte att det verkligen fanns spår efter gamla medeltida målningar innanför putsen.

Det vackert snidade altarskåpet, som förmodligen är tillverkat i slutet av 1400-talet i Nordtyskland, har i mittpartiet jungfru Maria som himladrottning med Jesusbarnet på armen. Hon omgives av de fyra stora kyrkofäderna och de tolv apostlarna.

Den rikt snidad predikstolen i Tolånga kyrka dateras till 1601, och möjligen är några av skulpturerna på predikstolen i skapade av den tyskfödde Statius Otto, som senare blev träsnidare för kung Kristian IV på Fredriksborgs slott vid Hillerød, Danmark.
Första gången han finns omnämn är visserligen två år senare - 1603 - i en förteckning som snickarskrået i Helsingör upprättade över sina medlemmar, där bland lärlingarna upptogs en viss Statiuss Otto von Liineburg. Men vissa omständigheter tyder på att han befann sig i Danmark redan 1594.

Spår från Tolånga kyrka finns även på Statens Historiska museum. Där förvaras en sigillstamp av brons med Tolånga kyrkas sigill, föreställande Johannes Döparen.

I kyrkans ägor finns två värjor.

En märkvärdighet som hör till kyrkan är en mässingskandelaber från 1600-talet. Den återupptäcktes 2004 av prästen i Lövestads församling Åke Appelgren närt han hittade en kartong på kyrkvinden, och som uppenbarligen legat undanstoppad där under mycket lång tid. En inskription på danska som återfinns på foten berättar att kandelabern, som möjligen är tillverkad i Nordtyskland, donerades till kyrkan på pingstdagen den 17 maj 1635 av Christian Pant och dennes hustru Bendte Svendsdaater. Liknande kandelabrar finns tillverkade av Dominicus Slott som var verksam i Straslund vid denna tid.
Det går att förstå varför kandelabern gömdes undan, för det som gör den så speciell är att figurerna är ekivoka! Fyra av figurerna föreställer män i uppenbarligen stark upphetsning dansande kring en femte figur föreställande en kvinna. Förmodligen handlar inte motivet om någon fruktbarhetsrit utan är ett utslag av humor. Man kan ju föreställa sig prästens och församlingen miner när familjen Pant skänkte kandelabern. Det var ju en dyrbar gåva så till att börja med var det nog bara att hålla god min!
Stacks Image 244718