Stacks Image 278742

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Svalövs kommun
Norra Skrävlinge kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Norra Skrävlinge kyrka

När Norra Skrävlinge kyrka uppfördes under 1100-talet bestod kyrkan ursprungligen av långhus och kor med två ingångar till långhuset, en på norra för kvinnorna och en på södra sidan för männen. Det vapenhus som senare bygges till på norra sidan fanns kvar ända in på 1800-talet, och det verkar som om detta varit kyrkans huvudingång.

Vid en sockenst
ämma 1846 beslutades om tillbyggnad av kyrkan mot vöster i form av ett torn där bottenvåningen skulle utgöra en förlängning av kyrkorummet. En absid med ingång från väster vilken skulle fungera som sakristia skulle också byggas. Ritningarna till ombyggnaderna utfördes av dåvarande domkyrkoarkitekten Carl Georg Brunius, men redan 1870 noteras att taket och murarna är i dålig kondition.

1917 tog arkitekt Theodor Wåhlin fram förslag till en framtida restaurering, men på grund av hans engagemang i ombyggnaden av Lunds domkyrka drog hans arbete ut på tiden, och i stället anlitade församlingen arkitekt Arre Essén att göra klart handlingarna. En omfattande interiör restaurering genomfördes sedan i mitten av 1920-talet.
Bland annat sätter man åter upp den gamla altartavlan, som sedan 1904 varit utbytt mot en kopia av Thorvaldsens Kristusstaty. Altaruppsatsen avbildar överst Jesu korsfästelse med Maria och Josef bedjandes på ömse sidor, och därunder altartavlan med motivet den sista måltiden, målad 1741 av Johan Borg.

Vid restaureringen rivs också läktaren och orgeln placeras på en avsats ovanför dörren till vapenhuset. Kyrkan genomgår även senare flera renoveringar.

Predikstolen är byggd 1880 av byggmästare N. Andersson, och har målningar som föreställer Petrus och evangelisterna.

Dopfunten är av okänd ålder, men dopfatet tros vara från mitten av 1500-talet.

Orgeln med 10 stämmor fördelade på 2 manualer och pedal, är tillverkad 1956 av Fredriksborgs Orgelbyggeri i Danmark.

Klockorna hängde i en klockstapel av trä som stod norr om vapenhuset enligt en beskrivning av kyrkan från 1660-talet.
Lillklockan är gjuten 1960 av M.E. Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Storklockan av malm är omgjuten 1790 av Magnus Kjellström i Malmö och prydd med Gustav III:s namnchiffer.

På Lunds Universitets Historiska museum förvaras en ekskulptur från andra halvan av 1400-talet, som föreställer Johannes Döparen sittandes på en bänk. Det är en av endast tre bevarade skånska Johannesbilder från denna tid.
Stacks Image 278769