Stacks Image 286903

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Höganäs kommun
Lerbergets kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Lerbergets kyrka

Lerbergets kyrka som invigdes andra advent 1982 av biskop Per-Olov Ahrén, är ritad av den danskfödde arkitekten Henrik Jais Nielsen från Helsingborg.
Kyrkan är en distrikts och samarbetskyrka mellan Väsby församling och Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. EFS är inte ett eget samfund utan en självständig organisation som verkar inom svenska kyrkan. EFS kom till under 1800-talets nykyrkliga väckelserörelser men har till skillnad från andra missionsförbund stannat inom Svenska kyrkan.
I Lerberget regleras samarbetet mellan EFS och svenska kyrkan genom ett avtal. Svenska kyrkan står för kyrkobyggnadens förvaltning och personal medan EFS står för all församlingsverksamhet.

Under 1970-talet expanderade Lerberget som ort och stadsdelen Östra Lerberget började planeras med ett servicecentrum med post, bank, livsmedelsbutik, bibliotek och kyrka. Beslut om att bygga en så kallad ”småkyrka” på Östra Lerberget togs 1978 av kyrkofullmäktige i Väsby.
Planerna uppmuntrades av biskop Olle Nivenius medan domkapitlet var mindre övertygad och ansåg att församlingen redan hade tillräckligt med kyrkor.
I Lerberget fanns ett gammalt missionshus där EFS hade sin verksamhet, men som inte längre räckte till för verksamheten. När tanken på en samarbetskyrka där EFS och svenska kyrkan skulle verka gemensamt väcktes bifölls förslaget av domkapitlet. EFS sålde det gamla missionshuset och försäljningen finansierade orgel, klocktorn och klocka till den nya kyrkan.
örsta spadtaget till den nya kyrkan togs den 17 mars 1982, och tack vare att det då var lågkonjunktur med byggkris kunde man hålla byggkostnaden nere.

I entréhallen vid ingången till kyrksalen står en bronsskulptur av Jonas Högström tillverkad 2005 och inköpt 2009. Skulpturen har titeln ”Förlorad men återfunnen” och föreställer en liten flicka som håller i ett lamm. Konstnärens egen dotter stod modell inför arbetet.

Predikstolen har ett kläde föreställande duvan med olivkvisten, och bakom predikstolen hänger en gobeläng med motivet måne och sol, designad av textilkonstnären Barbro Nilsson från Lerberget och vävd av Märtha Måås Fjätterström i Båstad.

I kyrkorummet finns en trärelief gjord av träsnidaren Eva Spångberg, som brukar kallas ”förkunnaren i trä”, och som hade sin verkstad i Gamla Hjälmseryd utanför Sävsjö i Småland. Motivet är Jesu möte med Sackaios, som det berättas om i Lukasevangeliet.

Orgel är en så kallad modulorgel tillverkad 1983 av modulorgel AB, Umeå, och har sju stämmor fördelade på två manualer och pedal.

Nära orgeln hänger ett votivskepp byggt av konstnären och modellbyggaren Kurt Sandgren från Jonstorp. Det är en modell av briggen Pepita av Lerberget.

Vid dopfunten finns en trärelief av Åke Röjgård, och vid ingången till kyrksalen hänger bronsskulpturen ”Förlorad men återfunnen” av skulptören Jonas Högström från Höganäs.

Entrén till Oasen, som är en tillbyggnad gjord 1995, domineras av ett konstverk av Annika Bryngelsson från Lerberget.
I församlingssalen finns konst av Per Siegård och Janeric Johansson.

I församlingssalen hänger fyra keramikreliefer gjorda av Stig Carlsson, Nyhamnsläge. Relieferna föreställer fyra stationer av Jesu vandring till korset, Via Dolorosa.

På kyrkklockan av brons som tillverkades 1982 av AB M & E Ohlssons klockgjuteri i Ystad, finns en inskription från psaltaren 100 vers 4 ”Gå in i hans portar med tacksägelse, i hans gårdar med lov, tacka honom, lova hans namn”.
Stacks Image 286930