Stacks Image 234773

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Helsingborgs kommun
Allerums kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Allerums kyrka

När Allerums kyrka byggdes i slutet av 1100-talet helgades den åt Sankt Egidius, men det 23 meter höga tornet tillkom senare på 1400-talet, samtidigt som kyrkan fick fem valv.

Mot slutet av 1600-talet byggdes ett gravvalv under kyrkans kor där Kulla Gunnarstorps dåvarande ägare makarna Gunde och Pernille Rosenkrantz senare begravdes. Under 1600-talet tillkom också kyrkans tornur.

Redan i slutet av 1600-talet började man diskutera utvidgning av kyrkan till en korskyrka. Den södra korsarmen uppfördes år 1767 av kyrkans patronus Christian Didrik von Conowen som var en varm förespråkare av den Herrnhutiska läran, och under hans tid tillsattes Johannes Sundius som präst i Allerum vilken blev en vida känd predikant som drog stora folkskaror till sina predikningar.

Även på 1830-40-talet genomgick kyrkan en omfattande ombyggnad. Man lät riva den norra korsarmen samtidigt som absiden revs. Koret byggdes om till sakristia, ett nytt kor inrättades och de tidigare valven raserades. Med detta var den ursprungliga kyrkan i stort borta, frånsett delar av sakristians och korets murar, och där kan vi se några av kalkmålningarna som kan vara från 1500 eller 1600-talet. På norra väggen avbildas offret av Isak, med Isak knäböjande framför ett runt altare. På södra väggen finns en framställning av Simson och lejonet.

Storklockan gjöts 1520 av Danmarks främste klockgjutare på sin tid, Johannes Fastenovie.
Från hans verkstad utgick under åren 1511 till 1522 inte mindre än 30 klockor, varav 24 ännu är bevarade, däribland den stora stormklockan i Roskilde domkyrka, Asminderød-klockan som numera finns på Nationalmuseet i Köpenhamn samt lillklockan i Lunds domkyrka.
På storklockan finns en inskrift på latin och en relief av sankt Egidius. Enligt en sägen gjöts klockan av en gesäll till Fastenovie som gesällprov. Med hjälp från Fastenovies dotter gjorde gesällen ett så gott arbete och klockans klang blev så ljudlig att mästaren i sin avund beslöt sig för att hämnas. Han ska då enligt legenden ha dödat gesällen och drev därpå in blynaglar i klockan för att dämpa klangen.

Lillklockan göts 1636 av kanon- och gelbgjutaren Hans Kemmer som var verksam i Danmark.

Glasmålningarna i kyrkan utfördes under flera omgångar på 1930-talet av konstnären Hugo Gerlin. Bland annat ser vi apostlarna Petrus och Paulus. De halvcirkelformade fönstren över norra och södra flygeldörrarna visar motiv och symboler ur Gamla och Nya testamentet. På fyra av de övriga fönstren ser vi gestalter ur kyrkohistorien: missionstiden representeras av Ansgar, medeltiden av Sankta Birgitta, och reformationstiden av Martin Luther och Olaus Petri.
I sakristians fönster finns glasmålningar från 1976 utförda av Thomas Nordbäck.

Kyrkans dopfunt är från 1100- eller möjligen 1200-talet, och tillskrivs samma stenmästare som även gjort dopfuntarna i bland annat Brunnby, Fru Alstad och Östra Vemmenhög. Dopfatet är ett sydtyskt mässingsarbete från 1500-talet.

Predikstolen är från 1840.

Kyrkas första orgel som konstruerades av Olof Schwan 1811, byggdes om kraftigt 1907. Kyrkan fick en helt ny orgel 1962. Denna ersattes i sin tur år 2000 med den nuvarande byggd av Kaliff & Löthman, Ålem, men denna är utformad för att likna originalorgeln.
Bland textilierna finns en mässhake från 1730, som skänktes av kyrkans patronus Christian Diedrich von Conow.

Altartavlan är från 1861 och består på oljemålning föreställande Kristus i Getsemane, utfördes av Johan Kristoffer Boklund. Boklund föddes på Kulla Gunnarstorp och blev senare hovintendent och direktör för konstakademien samt chef för Nationalmuseum. Allerums kyrkans altartavla räknas som ett av Boklunds främsta verk.

I kyrkan finns också två kandelabrar som skänktes till kyrkomusikern och tonsättaren Lars Magnus Béen på hans 80-års dag. Béen arbetade som organist i Allerum, är också begravd på kyrkogården och är för eftervärlden kanske mest ihågkommen för att ha komponerat ”Sköna maj välkommen”.

Även skådespelaren och teaterdirektören Nils Poppe ligger begravd här.
Han var en av våra mest uppskattade komiker från 1930-talet slut fram till 1993, då han gjorde sin sista föreställning på Fredriksdalsteatern här i Helsingborg. Nils Poppe dog den 28 juni 2000, 92 år gammal, och på hans gravsten står ”Hälsa och säg att jag ligger på Allerums kyrkogård”, något han ofta sa på sin ålders höst när han kände sig trött.
Stacks Image 234786