Stacks Image 285418

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Landskrona kommun
Glumslövs kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Glumslövs kyrka

Den äldsta delen av Glumslövs kyrka är långhuset som enligt en gammal tradition byggdes i slutet av 1100-talet, men den exakta ålderns är inte känd. Kyrkan har byggts till flera gånger. På 1400-talet tillkom takvalven och tornet med trappstegsgavlar, och i slutet av medeltiden byggdes vapenhuset i söder.
Långhuset förlängdes mot öster 1872. Då tillkom även ett nytt smalare kor och en sakristia. 1983 skedde en omfattande inre renovering, då bland annat all gammal kalt och oljefärg knackades ner från väggar och valv. All inredning målades då också om.

Dörrarna in till kyrkorummet är snidade 1942 av Nils Toredsson från Glumslöv, och vid samma tid frilades den romanska portalen av sandsten ovanför ingången i vapenhuset.

På sidan om ingången finns ett Kristushuvud, skuret i sjödräkt ek. Arbetet är utfört av möbelsnickaren Gösta Winberg i Gammlegården mitt emot kyrkan. Vid Winbergs död 1963 skänkte arvingarna Kristushuvudet till kyrkan.

Till vänster när man kommer in i kyrkorummet står orgeln som är byggd 2002 av orgelbyggaren Karl Nelson på Smedmans Orgelbyggeri i Lidköping. Orgelhusets design baserats på en nordtysk orgeltyp som kallas ”lilla Hamburg skåpet” på grund av ett flertal liknande orglar som byggdes i Hamburg under barockepoken. Den föregående orgeln tillverkades 1962 av Troels Kroon på Fredriksbergs orgelbyggeri i Danmark. Den ännu tidigare orgeln fanns placerad på en läktare som revs i samband med att den nya orgeln installerades.

Dopfunten av ek är tillverkad i slutet av 1600-talet. Den ursprungliga dopfunten sålde på 1800-talet på auktion och hamnade i trädgården på Glumslövs gästgivaregård, där den fungerade som blomsterurna tills den återupptäcktes.
Numera finns den i tryggt förvar på Lunds Universitets historiska museum.

Altartavlan med nattvardsmotivet skänktes till kyrkan 1684 av Landskrona-köpmannen Johan Ennes. I början av 1800-talet hade man tröttnat på tavlan och lät därför måla över den med en bild av Kristi himmelsfärd. 1874 ersattes denna tavla med en ny, skänkt av köpmannen J G Olsson från Göteborg, som härstammade från Glumslöv.
Den första övermålade tavlan såldes på auktion och ropades in av gästgivaren Ola Johnsson som lät placera den i vapenhuset, där den hängde i nära ett halvsekel. När man vid renoveringen 1923 placerades åter tavlan över altaret. När sedan en konservator såg över tavlan som då var i dåligt skick, upptäckte denne att det fanns en målning under motivet.
Med varsam hand kunde han ta fram den över 300 år gamla målningen, som nu åter pryder sin ursprungliga plats.

De båda vackra glasfönstren är skapade av konstnären Ralph Bergholtz och kom på plats 1951. Det södra fönstret har en såningsman som huvudmotiv med hembygdens böljande åkrar som bakrund.
Det norra fönstret visar Ålabodarnas hamn där kyrkan framstår som en vit högt belägen fyrbåk.

I mittskeppet hänger ett tvåmastat votivskepp som skänktes till kyrkan 1949 av Ålabodarnas syförening.

I tornet hänger två klockor. Lillklockan är troligen från 1500-talet, men omgjuten 1752.
Storklockan som gjöts i Malmö 1824 innebar en del problem för församlingen. Då klockan var färdig visade det sig att den hade större malmvikt än vad offerten förutsett, och gjutare ville därför ha drygt 200 riksdaler mer för jobbet. Efter en långvarig process som varade i nästan tio år friades de båda kyrkvärdarna som skrivit under kontraktet, och klockgjutaren i Malmö tvingades släppa ifrån sig klockan till det ursprungligen avtalade priset.
Stacks Image 285445