Stacks Image 272577

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Kristianstads kommun
Skepparslövs kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Skepparslövs kyrka

Den nuvarande kyrkan hade en medeltida föregångaren från 1100-talet som revs i början av 1840-talet i samband med att den nya kyrkan byggdes utanför dess murar. Av medeltidskyrkan återstår endast det mäktiga tornet som en gång invigdes till den helige Petrus ära. Man lät vid bygget återanvända timmer, sten och murpartier från den gamla kyrkan. Resultatet blev dock en avsevärt större och högre kyrka än vad arkitekten Fredrik Wilhelm Scholanders bevarade ritningar visar.
Den nya kyrkan invigdes den 27 augusti 1843.

I kyrkans torn hänger två lika stora och tunga klockor, den ena skänkt av Jacob Trolle på Lillöhus 1546, den andra är gjuten 1748. Båda klockorna är omgjutna i början av 1800-talet.

Altaruppsättningen, altarringen samt predikstolen och dess baldakin ritas av domkyrkoarkitekten professor Carl Georg Brunius.

Kyrkan har restaurerats i slutet av 1920-talet liksom i slutet av 1960-talet. Vid den första restaureringen fick bland annat långhusets tak figurrika och färgstarka målningar med motiv ur nya testamentet. Vi ser här bland annat bespisningsundret, och när Jesus döps av Johannes döparen.

Målningarna som utfördes av Stockholmskonstnären Karl Reinhold Dahlqvist blev på sin tid mycket omdiskuterade.

Dörrarna mot vapenhuset har glasetsningar föreställande Martin Luther och Olai Petri.

På norra väggen sitter det centrala partiet av en altartavla från 1757.

Den tidigare målade dopfunten som tillverkades under tidig medeltid kommer från den gamla kyrkan, liksom en mässhake från 1691 och det centrala partiet av 1757 års altartavla.

Bevarat finns en unik brudkrona i silver från 1597 som numera finns på Kristianstads Länsmuseum. Dock måste den ha varit mycket tung att bära. Vikten står stämplad på kronan - 88 lod vilket är 1,3 kg. Detta magnifika, förgyllda silverarbete är utfört av Hans Klaussøn, den främste av silvermästarna i Vä och en av tidens förnämsta silversmeder i hela Norden. Klaussøn var likaså en aktad invånare i Vä där han under några år var rådman. Han fick år 1614 flytta med stadens övriga borgare till den nygrundade staden Kristianstad där han fortsatte sitt smedsarbete ytterligare några år.
Brudkronan är den äldsta i landet som kunnat bestämmas
till en viss stad och en namngiven mästare.

Nattvardssilvret, kalk och patén, inköptes på 1830-talet från Råbelövs församling.

Kyrkans kororgel som är byggd 1981 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund, är kyrkans tredje.
Den första byggdes 1879 av Anders Victor Lundahl i Malmö, och 1950 fick kyrkan en orgel byggd av Grönlunds Orgelbyggeri AB i Gammelstad, Norrbotten.
Stacks Image 272604