Stacks Image 289840

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Karlskrona kommun
Rödeby kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Rödeby kyrka

Rödeby kyrka ritades av arkitekten vid Överintendentsämbetet i Stockholm Per Ulrik Stenhammar, som var far till den berömda tonsättaren Wilhelm Stenhammar.
Kyrkan som invigdes den 2 december 1877 byggdes på samma plats där det stått en kyrka sedan tidig medeltid. Från denna förra kyrka som finns illustrerad på norra väggen i den nya kyrkan, kommer bland annat den skulpterade altaruppsatsen med motivet Nattvardens instiftande, som hänger på den östra väggen i den norra korsarmen.
Altartavlan skapades 1673 av Blekingebildhuggaren Åke Truedsson. Målningen som är mycket välbevarad utfördes 1680 av målaremästare Peder Starck, men målades om 1784 av målaren Lundberg. Mittpartiet utgörs av en trärelief föreställande nattvarden. På ömse sidor om denna står vridna kolonnetter och Kristusfigurer som enligt uppgift ursprungligen inte tillhört altartavlan. På båda sidor om understycket återfinns kyrkoherde Bager och hans hustrus vapen samt deras initialer.

Då den nya kyrkan byggdes uppfördes en ny altarprydnad, men i samband med att kyrkan renoverades 1927 återinsattes den gamla uppsatsen, som under tiden förvarats på Blekinge museum.
Den flyttades till sin nuvarande plats i det norra sidoskeppet 1998 och i samband med kyrkans renovering 2011 återförenades altaruppsatsen med altarets framsida av fernissad ek som är samtida med kyrkan.

Det nuvarande altaret kom på plats 2011. Dopfunten i smide har en glasskål som är skapad av Malin Mena, Glastornet i Nättraby. Numera använder man dock den gamla dopfunten i trä, som är från när kyrkan var ny. En ny dopskål gjord av plankor från kyrkans golv, är skapad av Lars Petterson i Rödeby.

Doptavlan till höger om dopfunten visar hur folket kom till Jesus med sina barn för att han skulle välsigna dem. Tavlan är skapad av den småländske träsnidaren Eva Spångberg, som själv kallade sig förkunnare i trä!

De tre absidfönstrens glasmålningar är från 1986 och är skapade av en av landets mest kända kyrkomålare, konstnären Pär Andersson, som också skapat vackra glas och dekorationsmålningar i många andra Svenska kyrkor.

Predikstolen är samtida med kyrkan, men lodtaket kom på plats 1953. Duvan under taket är skapat av skulptören Nils O Sandberg.

I kyrkan hänger ljuskronor från 1700-talet.

Kyrkan första orgel tillverkades 1878 av Andreas Åbergh i Hjortsberga socken, men av denna orgel finns bara fasaden kvar. 1909 ersattes den av en orgel byggd av Åkerman & Lund i Stockholm. Den nuvarande orgeln är byggd 1954 av Marcussen & Son i Aabenraa i Danmark.
Kororgeln kom på plats 1991 och är tillverkad av Grönlunds Orgelbyggeri AB, utanför Luleå.

Kyrkan har restaurerats ett flertal gånger. Bland annat skedde mer omfattande renoveringar i mitten av 1920 och 50-talet.
Den nuvarande planlösningen tillkom vid en större renovering i mitten av 1970-talet, efter ritningar av den Danske arkitekten Jörgen Egmose som var bosatt i Växjö, men utbildade vid Det Konglige Akademi for de Skønne Kunster i Köpenhamn.
Stacks Image 289876