Stacks Image 296990

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Ronneby kommun
Hjortberga kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Hjortberga kyrka

I skrifter från mitten av 1600-talet heter det att Hjortsberga ”skal være den ældste kirche i Blegind”. Det finns detaljer som tyder på att det kan stämma, och vi vet att den nuvarande kyrkan under tidigt 1200-tal ersatte en träkyrka, som hade ett brett västtorn av sten.
När folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren besökte kyrkan 1872 berättade han att det fanns spår efter detta torn.
Och man har också vid senare utgrävningar hittat grunden till tornet.

Altaruppsatsen är enligt inskrift målad och skulpterad 1745 av den Jönköpingsfödde bildhuggaren Sven Segerwall.

Kyrkans predikstol är tillverkad 1684 av Åke Truedsson, och målades 6 år senare. Fyra bildtavlor berättar om syndafloden, födelsen, korsfästelsen och uppståndelsen. Predikstolen flyttades 1758 till det nya fönstret på långhusets södra vägg och målades samma år. Och knappt hundra år senare - 1838 - flyttades den till sin nuvarande plats i nordöstra hörnet av långhusets, samtidigt som trappan togs upp genom triumfbågen.
På predikstolen finns ett timglas som varit försvunnen en lägre tid, men som återinköptes till kyrkan 1930 på en auktion i socknen av grevinnan Carola Wachtmeister.

En änglabild över funten som även den varit försvunnen återfanns och ropades in på en auktion i bygden av grevinnan, som skänkte den till kyrkan.

På norra väggen finns en tavelgrupp från 1600-talet föreställande en präst och hans hustru. På porträttet av prästen står depå latin, men i översättning: ”I livet tillhör vi döden, men hos Kristus gives oss evigt liv”. På den andra, föreställande hans hustru, står det ”Kristus är mitt enda hopp”. På baksidorna av tavlorna, som går att svänga ut från väggen, finns spår av äldre teckningar.

Bänkinredningen som är från den danska tiden, är försedda med både nummer och namn. Varje gård hade sin bänk. Bänkdörrarna målades över i mitten av 1800-talet, men återställdes i början av 1930-talet.

Flera medeltida träskulpturer som stammar från kyrkan finns bevarade på Blekinge museum, bland dessa en skulptur som daterar sig tillbaka till 1100-talet, en helig biskop, som kanske var kyrkans skyddshelgon Sankt Nicolaus, som inte bara var förebilden till vår julklappsutdelande jultomte utan också handelns, hantverkets och sjöfartens beskyddare.

Den mekaniska orgeln är byggd 1976 av Mårtenssons orgelfabrik AB, Lund och ersatte då en tidigare orgel byggd 1929, också den byggd av Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Den i sin tur ersatte orgeln som var byggd 1836 av Per Jönsson och Andreas Jönsson Åberg i Hjortsberga.
Stacks Image 297021