Stacks Image 285472

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Sölvesborgs kommun
Gammalstorps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Gammalstorps kyrka

Placeringen av Gammalstorps kyrka kan te sig lite märklig. Det är som att kyrkan ligger på en ö mitt i jordbrukslandskapet. När den ursprungliga kyrkan på platsen uppfördes under 1100-talet eller vid 1200-talets början var detta just en liten ö i en nu sedan länge försvunnen sjö.
Den grunda sjön var viktigt för kommunikationerna, och genom att placera kyrkan mitt i sjön, var det lätt att nå hit med båt.
Enligt en sägen ska en vikingaflotta ha övervintrat vid den forna ön och då byggt den första kyrkan samtidigt som man införde kristendomen.

Den kyrka vi ser i dag är byggd under 1790-talet av byggmästare Ludvig Dymling från Kristianstad. Men tornet, som bekostades med kollekt från hela landet blev färdigt först trettio år senare.

Man hade på 1770-talet köpt en altaruppsats från 1600-talets senare hälft, från en församling i Skåne. Men den visade sig vara för stor för den gamla kyrkan, varför man delade uppsatsen med grannförsamlingen. Ysane fick altaruppsatsens övre del med uppståndelsen, medan Gammalstorp behöll det parti som föreställer nattvardens instiftande. När sedan den nya kyrkan i Gammalstorp stod klar visade sig dock att altartavlan var för liten – och den fick därför byggas på, med trästatyerna av de fyra evangelisterna som är målade i bronsfärg. Dessa statyetter fanns ursprungligen i en altartavla i Näsums kyrka i Skåne.

En del andra föremål från den ursprungliga romanska kyrkan finns i dagens kyrka, som en träskulptur föreställande en helig abbot från 1400-talet och den åttakantiga dopfunten från 1637.

Numera rymmer ön i odlingslandskapet, förutom kyrkan, även prästgården och församlingshemmet.
Stacks Image 285499